HTML

Mi van a dobozban?

Beléptem egy termelői közösségbe. Kéthetente kapok egy doboz friss biozöldséget, ami az egész családnak elegendő egy hétre. De „Mi van a dobozban”? Több mint 100 fajta zöldség és fűszernövény sok zöldségkülönlegességgel és tájfajtával. A doboz tartalmába nem tudok beleszólni – de hát ez így izgalmas. Az újdonság varázsa nem áll meg a spárgánál, a medvehagymánál és az egyéb szezonális divatcikkeken. Azt hiszem, nem veszek el egy konyhában, de nem is tartom magam a konyha ördögének. A recepteket szándékomban áll megosztani, de várom az ötleteket is. Sőt, főzzünk együtt. Szerencsére pár nappal előre sejteni lehet, mi lesz a dobozban. Ja, a receptekben általában kerülőm az anyaghányadot, ha érzésre is megoldható. S minden recept csak ajánlás. Egy ötlet, merre érdemes elindulni, s hová érdemes visszatérni, ha menet közben egy belső sugallatra hallgatva eltértünk. Akkor hajrá! :)

Archívum

Oriental mix

2012.05.05. 13:33 MézesLecsó

Megállapíthatom, hogy a négyesből a Pak choi a legismertebb, még a mizunát is használják páran, viszont a Tatsoi és a Green in snow szinte ismeretlen itthon. Ázsiai növényekről van szó. Amikor elkészítjük, ne feledjük, hogy Távol-Keleten nem órákig főznek, mint hazánkban. Ezek a zöldségek se használhatóak hosszú főzésre, élvezeti és tápértékük jelentősen csökken. Ha egyben akarjuk elkészíteni a négy zöldséget, akkor nagy lángon egy wokot felmelegítünk, beleteszünk egy kanál olajat (nem olivát!), felhevítjük, ráöntjük a felaprított / tépett salátákat, s folyamatos rázás mellett 2 perc alatt lepirítjuk. Fűszerezése só, bors, fokhagyma. (Ha ázsiai konyha, akkor sokan a szójaszószt és a halszószt használják só helyett. Ezzel szerintem egyen ízűvé tesszük az ételeket, az alapanyagok elveszítik egyéniségüket. Ha ragaszkodunk a szójához, akkor is csak módjával!)

Pak choi (magyar nevén bordás kel, így könnyebben lehet receptet találni rá):  Pak-Choi.jpg

Többen a kínai kelhez hasonlították, de a növényhatározóm szerint annál frissebb ízű, lédúsabb, karakteresebb, ugyanakkor lágyabb ízű. A fejeskáposzta tápértékének kétszeresét adja.

Elkészítési javaslatok:
- Párolás, esetleg utána kevés olvasztott vajon megforgatva, majd sózva és borsozva.
- Rövid párolás vagy blansírozás után sajttal süthetjük.
- Salátának is jó. Ajánlott blansírozni.
- Esetleg nyersen elrágcsáljuk

Mizuna: mizuna.jpg

Többen is a ruccolához hasonlítják, így általános felhasználása is ehhez hasonlít leginkább. Salátának fogyasztva. Amihez jó a ruccola, ahhoz ez is jó. Izgalmasabb a következő javaslat: a levelét blansírozzuk, a szárát szezámolajban lepirítjuk, az egészet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, esetleg fokhagymát teszünk még hozzá, majd réteslapba betöltjük, kisütjük. Jó levesbetétnek, esetleg köretnek. Véleményem szerint a többi salátával közösen is készíthetjük a rétest.

Green in snow: green in snow.jpg

Csípős, mustáros ízvilággal rendelkező növény, melyet párolhatunk, vagy nyersen fogyaszthatunk salátákba keverve.

Tatsoi: Tatsoi1.jpg

Igaza volt annak az ismerősömnek, aki azt mondta, hogy a Tatsoi ugyanaz, mint a Pak choi. Annyi csak a különbség, hogy Rosette Pak Choi a másik neve, s egészen máshogy néz ki. Olajban lepirítva vagy párolva bontakozik ki leginkább az íze, de salátához is felhasználható.

Pénteken jön a dobozom, addig kitalálom, hogy is készítsem el. Mivel az Oriental mix salátakeverék alkotóelemei, azt hiszem, olyan módot választok majd, amihez mind kell, s – az ázsiai konyhához méltón – nem kell hozzá sok idő. Talán kölcsönkérek egy wokot.:) S, ha hoznak kecskesajtot is a dobozosztásra, akkor azzal esszük.

Szólj hozzá!

Címkék: tatsoi mizuna pak choi green in snow oriental mix

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanadobozban.blog.hu/api/trackback/id/tr844490041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása