Megállapíthatom, hogy a négyesből a Pak choi a legismertebb, még a mizunát is használják páran, viszont a Tatsoi és a Green in snow szinte ismeretlen itthon. Ázsiai növényekről van szó. Amikor elkészítjük, ne feledjük, hogy Távol-Keleten nem órákig főznek, mint hazánkban. Ezek a zöldségek se használhatóak hosszú főzésre, élvezeti és tápértékük jelentősen csökken. Ha egyben akarjuk elkészíteni a négy zöldséget, akkor nagy lángon egy wokot felmelegítünk, beleteszünk egy kanál olajat (nem olivát!), felhevítjük, ráöntjük a felaprított / tépett salátákat, s folyamatos rázás mellett 2 perc alatt lepirítjuk. Fűszerezése só, bors, fokhagyma. (Ha ázsiai konyha, akkor sokan a szójaszószt és a halszószt használják só helyett. Ezzel szerintem egyen ízűvé tesszük az ételeket, az alapanyagok elveszítik egyéniségüket. Ha ragaszkodunk a szójához, akkor is csak módjával!)
Pak choi (magyar nevén bordás kel, így könnyebben lehet receptet találni rá):
Többen a kínai kelhez hasonlították, de a növényhatározóm szerint annál frissebb ízű, lédúsabb, karakteresebb, ugyanakkor lágyabb ízű. A fejeskáposzta tápértékének kétszeresét adja.
Elkészítési javaslatok:
- Párolás, esetleg utána kevés olvasztott vajon megforgatva, majd sózva és borsozva.
- Rövid párolás vagy blansírozás után sajttal süthetjük.
- Salátának is jó. Ajánlott blansírozni.
- Esetleg nyersen elrágcsáljuk
Mizuna:
Többen is a ruccolához hasonlítják, így általános felhasználása is ehhez hasonlít leginkább. Salátának fogyasztva. Amihez jó a ruccola, ahhoz ez is jó. Izgalmasabb a következő javaslat: a levelét blansírozzuk, a szárát szezámolajban lepirítjuk, az egészet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, esetleg fokhagymát teszünk még hozzá, majd réteslapba betöltjük, kisütjük. Jó levesbetétnek, esetleg köretnek. Véleményem szerint a többi salátával közösen is készíthetjük a rétest.
Green in snow:
Csípős, mustáros ízvilággal rendelkező növény, melyet párolhatunk, vagy nyersen fogyaszthatunk salátákba keverve.
Tatsoi:
Igaza volt annak az ismerősömnek, aki azt mondta, hogy a Tatsoi ugyanaz, mint a Pak choi. Annyi csak a különbség, hogy Rosette Pak Choi a másik neve, s egészen máshogy néz ki. Olajban lepirítva vagy párolva bontakozik ki leginkább az íze, de salátához is felhasználható.
Pénteken jön a dobozom, addig kitalálom, hogy is készítsem el. Mivel az Oriental mix salátakeverék alkotóelemei, azt hiszem, olyan módot választok majd, amihez mind kell, s – az ázsiai konyhához méltón – nem kell hozzá sok idő. Talán kölcsönkérek egy wokot.:) S, ha hoznak kecskesajtot is a dobozosztásra, akkor azzal esszük.