HTML

Mi van a dobozban?

Beléptem egy termelői közösségbe. Kéthetente kapok egy doboz friss biozöldséget, ami az egész családnak elegendő egy hétre. De „Mi van a dobozban”? Több mint 100 fajta zöldség és fűszernövény sok zöldségkülönlegességgel és tájfajtával. A doboz tartalmába nem tudok beleszólni – de hát ez így izgalmas. Az újdonság varázsa nem áll meg a spárgánál, a medvehagymánál és az egyéb szezonális divatcikkeken. Azt hiszem, nem veszek el egy konyhában, de nem is tartom magam a konyha ördögének. A recepteket szándékomban áll megosztani, de várom az ötleteket is. Sőt, főzzünk együtt. Szerencsére pár nappal előre sejteni lehet, mi lesz a dobozban. Ja, a receptekben általában kerülőm az anyaghányadot, ha érzésre is megoldható. S minden recept csak ajánlás. Egy ötlet, merre érdemes elindulni, s hová érdemes visszatérni, ha menet közben egy belső sugallatra hallgatva eltértünk. Akkor hajrá! :)

Archívum

Cukrozott zöld mandula és zölddió

2012.06.01. 09:01 MézesLecsó

Egyik szeretett csemegém a cukrozott zöld mandula, ami még díszítőelemnek sem utolsó. Bár a zölddió sokkal szebb, de annak az íze fanyarabb. A zöld manduláról már lekéstetek, de a dió most jön, s a technika ugyanaz, s megéri a fáradságot!

A dió is és a mandula is akkor jó, ha a csonthéj nem fejlődött még ki, s egy tűvel át lehet döfni a gyümölcsöt. A diót megmossuk, két végét vékonyan levágjuk, s egy hétig áztatjuk, hogy a csersavak minél jobban kiázzanak. A zölddió pucolásánál használjunk gumikesztyűt, különben egy hétig fekete lesz a kezünk! A vizet naponta egyszer-kétszer cseréljük ki! A mandulát elég megmosni, bár az áztatás neki sem árt. Az áztatás után tiszta vízben addig forraljuk, míg a héja egészen puha nem lesz. Olyan lábosba tesszük, hogy maximum két sorban legyenek a gyümölcsök. Leöntjük róla a vizet, annyi cukrot öntünk rá, hogy belepje a gyümölcsöt, felöntjük vízzel kb. egy ujjnyival a gyümölcs fölé, s felforraljuk, s főzzük 5-10 percet.

 mandula 001.jpg

Ezután naponta egyszer felforraljuk, hogy a cukorszörp besűrűsödjön. Ha szükséges, tegyünk még hozzá cukrot. Arra figyeljünk, hogy a cukorszörp mindig ellepje a gyümölcsöket. A forrás közben keletkező habot távolítsuk el egy kanál segítségével. Az úgy is csak kosz, s ha benne marad, a cukor könnyebben kikristályosodik.

mandula 005.jpg

Ha a cukorszörp méz sűrűségű (kb. 1 hét alatt kell elérni), akkor az utolsó forralás után rakjunk bele egy  kevés ecetet a cukor kicsapódásának megelőzése érdekében, s kihűlés után rakjuk befőttesüvegbe.

A következő képek a tökéletes fényképezési tudományomnak köszönhetően a lelki nyugalom megzavarására alkalmasak!

 mandula 009.jpg

mandula 010.jpg

Ha a diót is elraktam, arról is teszek fel képet. (Ha jól látom, hamarosan szedhető a zölddió.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: zölddió zöld mandula

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanadobozban.blog.hu/api/trackback/id/tr174558597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása