Ahogy írtam, gyömbérszörpöt főztem tegnap. Ma megkóstoltam, jó lett! Kellemesen frissít, enyhén csíp, s a gyömbér illata is a helyén van. Akkor jöjjön a recept.
Szörpbe valamiért nem szeretem a mézet, elviszi az ízt az én ízlésem szerint, de természetesen lehet a cukor egy részét vagy a teljes mennyiséget mézzel kiváltani. A z alapanyagok aránya változtatható természetesen. Érdemes lefőzni egyszer így, s utána változtatni az egyéni ízlésünk alapján.
40 dkg gyömbért meghámozunk, apró kockákra felvágunk (aki kevésbé lusta, mint én, az le is reszelheti), s közben élvezzük, ahogy a konyhát betelíti a gyömbér illata. Beleszedjük a fazékba, ráöntünk 1 kg cukrot, 1,5 l vizet, megbolondítjuk egy kevés cassia kéreggel, s forrás után addig főzzük, míg a gyömbér megpuhul. Én másfél óra múlva néztem rá – addig élveztem a lakást beterítő illatot. Amennyiben reszeljük a gyömbért, hamarabb lesz jó a szörp.
Amíg forr a víz, egy szó a cassia kéregről. A fahéjhoz hasonlít íze, illata. Amilyet itthon használok, puhább, mint a boltokban kapható egész fahéj, ezért átszoktam erre. Öröm elrágcsálni.
Hoppá, közben megpuhult a gyömbér! Bormixerrel vagy turmixgéppel az egészet pépesítjük, s hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos a szörp, egy citromot félbevágunk, levét belenyomjuk a szörpbe, s a héját beledobjuk, hagy ázzon ki rendesen.
Amikor kihűlt , tésztaszűrőn átszűrjük, hogy a nagyobb rostok ne kerüljenek bele a szörpbe - a fennakadt resztliből kinyomjuk a maradék levet -, s üvegekbe széttöltjük. A kellemes hűsöléshez meg szóljon a gyömbér-dal.