HTML

Mi van a dobozban?

Beléptem egy termelői közösségbe. Kéthetente kapok egy doboz friss biozöldséget, ami az egész családnak elegendő egy hétre. De „Mi van a dobozban”? Több mint 100 fajta zöldség és fűszernövény sok zöldségkülönlegességgel és tájfajtával. A doboz tartalmába nem tudok beleszólni – de hát ez így izgalmas. Az újdonság varázsa nem áll meg a spárgánál, a medvehagymánál és az egyéb szezonális divatcikkeken. Azt hiszem, nem veszek el egy konyhában, de nem is tartom magam a konyha ördögének. A recepteket szándékomban áll megosztani, de várom az ötleteket is. Sőt, főzzünk együtt. Szerencsére pár nappal előre sejteni lehet, mi lesz a dobozban. Ja, a receptekben általában kerülőm az anyaghányadot, ha érzésre is megoldható. S minden recept csak ajánlás. Egy ötlet, merre érdemes elindulni, s hová érdemes visszatérni, ha menet közben egy belső sugallatra hallgatva eltértünk. Akkor hajrá! :)

Archívum

Gyömbérszörp

2012.05.22. 08:00 MézesLecsó

Ahogy írtam, gyömbérszörpöt főztem tegnap. Ma megkóstoltam, jó lett! Kellemesen frissít, enyhén csíp, s a gyömbér illata is a helyén van.  Akkor jöjjön a recept.

Szörpbe valamiért nem szeretem a mézet, elviszi az ízt az én ízlésem szerint, de természetesen lehet a cukor egy részét vagy a teljes mennyiséget mézzel kiváltani. A z alapanyagok aránya változtatható természetesen. Érdemes lefőzni egyszer így, s utána változtatni az egyéni ízlésünk alapján.

40 dkg gyömbért meghámozunk, apró kockákra felvágunk (aki kevésbé lusta, mint én, az le is reszelheti), s közben élvezzük, ahogy a konyhát betelíti a gyömbér illata. Beleszedjük a fazékba, ráöntünk 1 kg cukrot, 1,5 l vizet, megbolondítjuk egy kevés cassia kéreggel, s forrás után addig főzzük, míg a gyömbér megpuhul. Én másfél óra múlva néztem rá – addig élveztem a lakást beterítő illatot. Amennyiben reszeljük a gyömbért, hamarabb lesz jó a szörp.

Amíg forr a víz, egy szó a cassia kéregről. A fahéjhoz hasonlít íze, illata. Amilyet itthon használok, puhább, mint a boltokban kapható egész fahéj, ezért átszoktam erre. Öröm elrágcsálni.

Hoppá, közben megpuhult a gyömbér! Bormixerrel vagy turmixgéppel az egészet pépesítjük, s hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos a szörp, egy citromot félbevágunk, levét belenyomjuk a szörpbe, s a héját beledobjuk, hagy ázzon ki rendesen.

Amikor kihűlt , tésztaszűrőn átszűrjük, hogy a nagyobb rostok ne kerüljenek bele a szörpbe - a fennakadt resztliből kinyomjuk a maradék levet -, s üvegekbe széttöltjük. A kellemes hűsöléshez meg szóljon a gyömbér-dal.

gyomber 006.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanadobozban.blog.hu/api/trackback/id/tr1004530284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása