Egy pite- vagy tortaformát kibélelünk linzertésztával (a teljes pitéhez kb. 60 dkg tésztára van szükség), s kisütjük.
A rebarbarát (egy pitéhez 1-1,5 kg ajánlott) megpucoljuk, s kockákra felvágjuk.
Kevés cukorral kis lángon felfőzzük. Vizet nem kell adni hozzá! Közben felvágjuk az epret (a teljes pitéhez én annyit használok, amennyi rebarbarát, de az arányok ízlés szerint változtathatóak), s, ha a rebarbara levet engedett, a felét hozzáadjuk. Kb. 3 percig főzzük a rebarbarával, majd elzárjuk a gázt, meglocsoljuk egy kis vaníliakivonattal (ajánlott olvasmány), vagy teszünk bele vaníliás cukrot, s hagyjuk hűlni.
Háztartási kekszet nyújtófával durvára törünk,
s vékonyan elterítjük a formában (ez szívja majd fel a rebarbara és az eper által engedett nedvességet), majd ráöntjük a gyümölcsöt.
A tetején eloszlatjuk a maradék epret.
Utolsó lépésként beborítjuk a pite tetejét tésztával. Ehhez a pitéhez én jobban szeretem reszelni a linzert, de lehet hagyományosan tésztával beteríteni, esetleg tojásfehérje habbal bekenni, berácsozni.
Kb. 180 fokon sütjük, míg a teteje szépen meg nem barnul. Kihűlés után szeleteljük. Egy gombóc vaníliafagyi a pite mellé csak fokozza az egyébként sem elhanyagolható élvezeti értékét a süteménynek.
Jó sütögetést! :)