HTML

Mi van a dobozban?

Beléptem egy termelői közösségbe. Kéthetente kapok egy doboz friss biozöldséget, ami az egész családnak elegendő egy hétre. De „Mi van a dobozban”? Több mint 100 fajta zöldség és fűszernövény sok zöldségkülönlegességgel és tájfajtával. A doboz tartalmába nem tudok beleszólni – de hát ez így izgalmas. Az újdonság varázsa nem áll meg a spárgánál, a medvehagymánál és az egyéb szezonális divatcikkeken. Azt hiszem, nem veszek el egy konyhában, de nem is tartom magam a konyha ördögének. A recepteket szándékomban áll megosztani, de várom az ötleteket is. Sőt, főzzünk együtt. Szerencsére pár nappal előre sejteni lehet, mi lesz a dobozban. Ja, a receptekben általában kerülőm az anyaghányadot, ha érzésre is megoldható. S minden recept csak ajánlás. Egy ötlet, merre érdemes elindulni, s hová érdemes visszatérni, ha menet közben egy belső sugallatra hallgatva eltértünk. Akkor hajrá! :)

Archívum

Rebarbarás-epres pite

2012.05.07. 08:00 MézesLecsó

Egy pite- vagy tortaformát kibélelünk linzertésztával (a teljes pitéhez kb. 60 dkg tésztára van szükség), s kisütjük.

pite 007.jpg

 A rebarbarát (egy pitéhez 1-1,5 kg ajánlott) megpucoljuk, s kockákra felvágjuk.

pite 003.jpg

Kevés cukorral kis lángon felfőzzük. Vizet nem kell adni hozzá! Közben felvágjuk az epret (a teljes pitéhez én annyit használok, amennyi rebarbarát, de az arányok ízlés szerint változtathatóak), s, ha a rebarbara levet engedett, a felét hozzáadjuk. Kb. 3 percig főzzük a rebarbarával, majd elzárjuk a gázt, meglocsoljuk egy kis vaníliakivonattal (ajánlott olvasmány), vagy teszünk bele vaníliás cukrot, s hagyjuk hűlni.

pite 006.jpg

Háztartási kekszet nyújtófával durvára törünk,

pite 009.jpg

s vékonyan elterítjük a formában (ez szívja majd fel a rebarbara és az eper által engedett nedvességet), majd ráöntjük a gyümölcsöt.

pite 011.jpg

A tetején eloszlatjuk a maradék epret.

pite 012.jpg

Utolsó lépésként beborítjuk a pite tetejét tésztával. Ehhez a pitéhez én jobban szeretem reszelni a linzert, de lehet hagyományosan tésztával beteríteni, esetleg tojásfehérje habbal bekenni, berácsozni.

pite 013.jpg

Kb. 180 fokon sütjük, míg a teteje szépen meg nem barnul. Kihűlés után szeleteljük. Egy gombóc vaníliafagyi a pite mellé csak fokozza az egyébként sem elhanyagolható élvezeti értékét a süteménynek.

pite 016.jpg

Jó sütögetést! :)

Szólj hozzá!

Címkék: eper desszert rebarbara

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanadobozban.blog.hu/api/trackback/id/tr514490105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása